Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.frieslandhollandnieuws.nl
1572 Dordrecht: het begin van koninkrijk Nederland
Prins Willem van Oranje kreeg leiding opstand
DORDRECHT (NL) – In 1572, van 19 tot en met 23 juli, werd in ’t Hof de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht gehouden. Deze geheime bijeenkomst van twaalf Hollandse steden kan als het begin van het moderne onafhankelijke Nederland worden beschouwd.
Willem van Oranje, de stamvader van de Nederlandse koninklijke familie, werd als stadhouder benoemd.
Historie Dordrecht en Willem van Oranje:
http://cms.dordrecht.nl/dordt?waxtrapp=husboDsHaKnPvBaBX
Rondjes Dordt:
http://cms.dordrecht.nl/dordt?waxtrapp=qvqboDsHaKnPvBJoEhDIhB
![]() |
![]() |
Grote Kerk. Dordrecht heeft in Holland een belangrijke rol gespeeld op het gebied van handel, politiek en religie. |
![]() |
![]() Monumenten. In de ruim 1000 monumenten die Dordrecht telt, is het rijke verleden goed terug te vinden, vooral in het historisch havengebied. |
Standbeeld Johan en Cornelis de Witt.
Vanaf 1653 was Johan de Witt (Dordrecht, 24 september 1625 – Den Haag, 20 augustus 1672) raadpensionaris van Holland, aangezien Dordrecht als oudste stad in het graafschap Holland de meeste rechten had om een kandidaat te leveren. Deze benoeming kon echter alleen geschieden met de nadrukkelijke instemming van Amsterdam, dat toen onder leiding stond van burgemeester Cornelis de Graeff, de meest succesvolle Amsterdamse burgemeester uit de Gouden Eeuw, van wie De Witt een aangetrouwde neef was. De voorbeeldige samenwerking tussen de twee politici was een belangrijke factor in het succes van De Witts politiek en de herleving van de economie na de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog. De Witt erkende volledig de macht van zijn oom, en deed zijn best om aan de Amsterdamse wensen tegemoet te komen. Dat sloot overigens geschillen tussen de twee niet uit, waarbij De Witt kon accepteren dat De Graeff en Amsterdam bijvoorbeeld eigenmachtig admiraal Michiel de Ruyter op de Engelsen afstuurden. Ondanks deze verschillen in aanpak met De Witt bleef de verstandhouding tussen hem en De Graeff uitstekend.
Cornelis de Witt (Dordrecht, 15 juni 1623 – Den Haag, 20 augustus 1672) was pensionaris van Dordrecht en broer van Johan de Witt. De twee broers, zoons van Jacob de Witt en beiden neef van Andries de Witt, studeerden samen. Cornelis trouwde in 1653 met Maria van Berckel. Hij stamde uit het beroemde patriciergeslacht De Witt.
Cornelis was van 1652 tot 1654 lid van de admiraliteit van Rotterdam, en was voorts ruwaard van Putten en baljuw van de Beijerlanden. Zijn broer, die als raadpensionaris een machtig man was, bezorgde Cornelis diverse functies. In 1667 had Cornelis het toezicht op de Tocht naar Chatham tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.
Samen gingen ze uiteindelijk ten onder. Hun pro-Franse politiek mislukte toen Lodewijk XIV de Republiek aanviel tijdens de Hollandse Oorlog.
Wim J. Slager, hier 4 oktober 2009 gefotografeerd in het stadhuis van Dordrecht, weet als amateur-historicus en lid van de Vereniging Oud Dordrecht alles van het rijke verleden van Dordrecht.