Publicatiedatum: 17 maart 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst

Koning onthult gerestaureerde Glazen Koets in Louwman Museum


glazen koets 02Zijne Majesteit de Koning heeft maandag 16 maart in het Louwman Museum in Den Haag de gerestaureerde Glazen Koets onthult. Met de onthulling opent de Koning een tentoonstelling over de restauratie van het rijtuig, die, na twee jaar historisch vooronderzoek, vijf jaar heeft geduurd. De Glazen Koets wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Op 16 maart, de dag dat de tentoonstelling officieel wordt geopend, is het 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

De ‘Glazen Koets’ is het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement. De koets dankt zijn ‘doopnaam' om zijn groot aantal vensters, ‘glazen’, en beschermend glas op de deurpanelen. Het rijtuig is onlosmakelijk verbonden met Koning Willem I, Nederlands eerste koning uit het Huis van Oranje-Nassau. Het was Willem I die in 1821 opdracht tot de bouw gaf, waarvoor hij zich wendde tot P. Simons, een destijds vermaard rijtuigenbouwer in Brussel.

Simons leverde de Glazen Koets in 1826 in de drie nationale kleuren: rood, wit en blauw. De enige andere kleur die op het rijtuig verder voorkomt is ‘goud’. In het Latijn liggen de benamingen voor goud en oranje dicht bij elkaar. De koets stelt daardoor dus een rijdend oranje- rood-wit-blauw kleurensymbool voor.

De trots van de Koninklijke Stallen wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van Koningin Wilhelmina met Prins Hendrik (1901), het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard (1936) en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus (1966). Vanaf 1849 tot 1907 werd de Glazen Koets gebruikt ter gelegenheid van de opening van de Staten-Generaal.

Van 17 maart tot en met 21 juni 2015 is de Glazen Koets van het Koninklijk Staldepartement te zien in het Louwman Museum in Den Haag.

Openingstijden en toegangsprijzen www.louwmanmuseum.nl