Publicatiedatum: 3 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Gemeentemuseum Den Haag, t/m 15 februari 2015

Koningsportret Emo Verkerk verschijnt bij tentoonstelling

Staatsieportret ten voeten uit, olieverf op doek. Mondriaan Fonds / Emo Verkerk (Amsterdam, 1955)
Staatsieportret ten voeten uit, olieverf op doek. Mondriaan Fonds / Emo Verkerk (Amsterdam, 1955)

Emo Verkerk (Amsterdam, 1955), een van de belangrijkste kunstenaars van de laatste decennia in Nederland, was genomineerd voor het maken van het staatsieportret van koning Willem-Alexander. Hoewel de keus uiteindelijk niet op hem is gevallen, heeft het wel geresulteerd in een prachtig portret. Ter ere van de tentoonstelling Emo Verkerk – Graag of niet verschijnt in beperkte oplage een editie van dit koningsportret, exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag. Tevens verschijnt een luxe editie die is genummerd, gesigneerd door de kunstenaar en voorzien van een preeg van het Gemeentemuseum.

Het koningsportret, met een afmeting van 100 x 80 cm, is inmiddels opgenomen in de kunstcollectie van AKZO Nobel, courtesy Willem Baars Projects, Amsterdam. De posters van het portret – off set, gemaakt naar het schilderij - hebben dezelfde afmetingen als het origineel en kosten € 35,-. De 50 gesigneerde afdrukken zijn verkrijgbaar voor € 95,-.

Tentoonstelling
Emo Verkerk werkt niet alleen op doek, maar evengoed op bijvoorbeeld een stuk open gaas of een doosje dat je moet openklappen om een volledig portret te zien. Hij schildert schrijvers, musici en beeldend kunstenaars die hij bewondert en met wie hij zich verbonden voelt. Hij verbeeldt mensen op een onconventionele, verrassende manier. Daarnaast maakt hij objecten, zoals vogels, uit allerlei objecten en materialen die hem inspireren. Het Gemeentemuseum Den Haag toont deze winter zo’n negentig schilderijen en beelden van Verkerk, die vanaf 1978 de schilder- en beeldhouwkunst heeft verrijkt met zijn inventieve, wonderlijke werken.